Ciutadans

Diccionari mèdic

 • Paralèxia

  Trastorn de la lectura que es caracteritza per la substitució de les paraules del text a altres paraules que no tenen sentit. Normalment la causa és hereditària.

 • Paràlisi

  Disminució o abolició de la motricitat o de qualsevol funció orgànica. La paràlisi té el seu origen a les lesions de les vies nervioses motores o dels músculs i pot afectar una part del múscul o tot un múscul o a un grup de músculs. Pot afectar una meitat del cos, les quatre extremitats inferiors, o bé només una extremitat.

 • Paralogisme

  Llenguatge il·lògic propi de les persones dements. Pot presentar-se en intoxicacions severes per drogues.

 • Paramnèsia

  Trastorn de la facultat d’expressió caracteritzada per la pèrdua de la memòria de les paraules i els seus signes de tal manera que les paraules no tenen cap relació lògica amb el pensament del pacient.

 • Paranoia

  Trastorn mental caracteritzat pel desenvolupament progressiu d’un sistema delirant sistematitzat, amb conversa de les funcions psíquiques. El símptoma principal és l’existència d’il·lusions de forma permanent. En paranoia els símptomes de les il•lusions apareixen de manera gradual i el pacient és sentimental, sospitós, irritable, introvertit, pressionat, obstinat, gelós, egoista, asocial i amarg.

 • Paraplegia

  Paràlisi de les extremitats inferiors. De vegades s’acompanya per alteracions en la sensibilitat i pèrdua de control en els esfínters. La causa principal són lesions a la medul·la espinal. Però, la causa també poden ser altres malalties del sistema nerviós, com per exemple l’esclerosi múltiple.

 • Parèsia

  Absència parcial de moviment voluntariat que afecta una zona determinada. És un símptoma comú de l’esclerosi múltiple i d’altres malalties del sistema nerviós central.

 • Parkinson

  La malaltia de Parkinson és un desordre crònic i degeneratiu d’una de les parts del cervell que controla el sistema motor i es manifesta amb la pèrdua progressiva de la capacitat de coordinar els moviments. Es produeix a causa de la mort o deteriorament de determinades cèl·lules del cervell. Els primers símptomes de la malaltia de Parkinson són lleus i es van fent cada cop més notoris amb el pas del temps. La situació inicial típica registra dolors a les articulacions, dificultats per moure’s, esgotament. La cal·ligrafia també comença a canviar i es torna petita i irregular.

 • Psoriasi

  És una malaltia no contagiosa que produeix una inflamació crònica de la pell, i dóna lloc a algunes lesions escamoses. La psoriasi pot aparèixer de manera sobtada o lenta. En alguns casos, desapareix i es torna a reactivar de forma repetida amb el pas del temps. L’envermelliment s’observa amb més freqüència als colzes, genolls i al tronc, però pot aparèixer a qualsevol part del cos.

 • 1