Ciutadans

Diccionari mèdic

 • Calls

  Els calls es produeixen per un excés de creixement de l’última capa de la pell a causa d’una fricció o sobrecàrrega contínua. Com a conseqüència apareix un fragment de pell dura.

 • Cataplexia

  Estat caracteritzat per la pèrdua brusca del to muscular, habitualment sense pèrdua de consciència, de pocs minuts de durada. La cataplexia és el segon símptoma més freqüent i més específic de la narcolèpsia. Es produeix per una afectació que es caracteritza per una pèrdua de forma sobtada del to muscular. Després de l’estímul emocional, disminueix per vies neuronals múltiples per produir una reducció passatgera del to muscular. La cataplexia es caracteritza per símptomes primaris de somnolència excessiva durant el dia i son fragmentat durant la nit.

 • Cataractes

  Les cataractes es caracteritzen per l’opacitat gradual del cristal·lí de l’ull. A mesura que la cataracta madura, serà més difícil visualitzar la retina, fins a tal punt que a última instància, no hi hagi reflex del fons de l’ull.

 • Cefalea

  És una classe de migranya. Acostuma a localitzar-se al costat del cap i pot durar hores, fins i tot pot ser crònica. Va acompanyada, normalment, de la disminució de la gana, nàusees, vòmits, fotofòbia, sonofòbia i alteracions d’humor.

 • Cirrosi

  Degeneració del fetge que es caracteritza per la destrucció del teixit fibrós. La persona afectada pot sentir manca d’apetit, cansament, pèrdua de pes, debilitat i inflamació abdominal.

 • Cistitis

  Inflamació de la mucosa de la bufeta urinària que produeix una inflamació de la mucosa de la bufeta urinària. Els símptomes associats són necessitat urgent i freqüent d’orinar, coïssor a la uretra en orinar, dolor en orinar, color anormal de l’orina, aparició de sang a l’orina, febre i calfreds, vòmits i nàusees, dolor al costat o a l’esquena.

 • Colesterol elevat

  El colesterol és una substància grassa que prové del regne animal i que s’ingereix amb els aliments. El nostre fetge es capaç de produir el colesterol necessari per a l’organisme. Però, a través de l’alimentació, podem rebre una quantitat addicional d’aquesta substància que, en moltes ocasions, és perjudicial per a la salut, sobretot per al cor.

 • Còlon irritable

  La síndrome del còlon irritable és un trastorn que afecta el tub digestiu i que causa dolor abdominal, estrenyiment o diarrea i distensió abdominal.

 • Coma etílic

  És una intoxicació aguda deguda a la ingesta de grans quantitats d’alcohol en sang. Produeix una pèrdua de consciència de la persona afectada, que no respon davant dels estímuls externs..

 • Conjuntivitis

  És una inflamació de la membrana interior de les parpelles i d’una part del globus ocular. Els símptomes de la conjuntivitis es reconeixen d’immediat, ja que l’ull envermelleix i llagrimeja més. De la mateixa manera, hi ha cremor i la sensació de tenir un cos estrany dins de l’ull. La sensibilitat a la llum és un altre símptoma d’aquesta afecció i, amb freqüència, és necessari dur ulleres que protegeixin l’ull de la llum solar o ambient. D’altra banda, si l’afecció és bacteriana, l’ull descarrega unes mucoses grogues o verdes, gairebé sempre durant la nit, que poden enganxar les pestanyes.

 • 1