• Inici
  • L'Hospital General de l'Hospitalet, pioner en la formar-se en una nova interpretació de les corretges prenatals

L’Hospital General de l’Hospitalet, pioner en la formar-se en una nova interpretació de les corretges prenatals

  • Dijous, 18 d’abril 2019

L’equip de parts de l’Hospital General de l’Hospitalet és el primer equip complet a un hospital de l’estat espanyol que implementa una formació reglada de monitoratge fetal basat en la fisiopatologia, l’icareCTG.

Es tracta d’un nou model d’interpretació que promou l’entesa profunda dels registres cardiotocogràfics (RCTG), obtinguts amb el que s’anomena la prova de les corretges, per valorar quina és la millor actuació que es pot dur a terme en funció de l’estat del fetus i del seu context en el procés d’adaptació al part. Per això, es basa en la resposta en tot moment a les preguntes de “com està el fetus” i “com està l’entorn”. Aquest maneig individualitzat basat en fisiologia fetal i que considera el context clínic és un pas més cap a la humanització de les cures sanitàries, ja que posa l’estat del fetus en el centre de les actuacions.

En aquest model, les decisions es prenen de forma individualitzada, enlloc de seguir de forma general les recomanacions i aplicar els mateixos paràmetres a tots els nadons. D’aquesta manera, s’aconsegueix emprendre accions puntuals per reduir l’estrès fetal o dur a terme el part i evitar danys en el nadó, si és el cas. També permet evitar fer cesàries d’emergència innecessàries, l’ús de fòrceps o el dur a terme parts per ventosa, amb les complicacions que pot suposar per a la mare. En definitiva, promou aconseguir un part més respectuós.

El nou model d’interpretació del monitoratge fetal ha estat desenvolupat pel metge Edwin Chandraharan de l’Hospital St. Goeorge’s al Regne Unit. Els resultats de la seva aplicació demostren una millora del període perinatal.

La formació a l’Hospital General de l’Hospitalet la dirigeix l’obstetra i ginecòloga Anna Gràcia, que treballa al mateix centre i que també és membre de l’equip de Chandraharan, amb qui és va formar i amb qui difon el coneixement d’aquest nou model d’interpretació a través del programa icareCTG. En total, a l’Hospital General es formaran 30 persones de diferent perfil assistencial a l’àrea de parts: ginecòlegs i obstetres, llevadores i especialistes residents.

Com explica, Maria del Río, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital, aquesta oportunitat “ens permet aplicar un enfocament homogeni del treball de part basat en l’última evidència científica a través d’una eina de maneig clínic que millora els resultats perinatals que beneficiarà tant a futures mares com als seus nadons. Això ens converteix en un grup pioner a Espanya en implementar aquest maneig intrapart molt més coherent amb la fisiopatologia del fetus del que actualment es fa”.

A més, l’Hospital General de l’Hospitalet ha posat en marxa un estudi per avaluar l’impacte en els resultats perinatals de la implantació del canvi d’interpretació dels registres, liderat per Gràcia, que a més promou un estudi multicèntric en altres tres hospitals.  

  • COMPARTIU