Sala de premsa

Tornar

Notícies

22-01-2021

Diàlisi peritoneal, per millorar l’autonomia de pacients amb insuficiència renal crònica avançada

La Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Sant Joan Despí va incorporar al 2016 una nova prestació: la Diàlisi Peritoneal, que recentment acaba d’ocupar un nou espai després d’obres per ampliar i millorar les seves instal·lacions dins de la Unitat de Diàlisi.

La persona amb malaltia renal crònica avançada, un cop és diagnosticada, rep tota la informació dels tractaments disponibles per substituir la funció dels ronyons que han deixat de funcionar: pot ser hemodiàlisi, diàlisi peritoneal, hemodiàlisi domiciliària, transplantament o tractament conservador, ens comenta Meritxell Ibernon, cap de Servei de Nefrologia. En aquests moments, el 85% dels pacients de la Unitat realitzen hemodiàlisi i només el 15% realitzen diàlisi peritoneal que té com a principals avantatges:

  • Major autonomia del pacient
  • Tècnica menys invasiva
  • Flexibilitat horària
  • Sense desplaçaments a l´hospital, es realitza en propi domicili
  • Dieta menys restrictiva, ja que la diàlisi és diària

Laia Martínez, infermera responsable del programa, sosté que la comunicació amb el pacient pot ser diària. De fet, l’equip té un Whastapp habilitat de dilluns a divendres per donar resposta a tots els dubtes.

Durant la situació actual de pandèmia, els pacients de diàlisi peritoneal, al realitzar la tècnica en el propi domicili, han evitat trasllats innecessaris a l’hospital, només fent visites per analítiques o per incidències, mentre que els pacients que fan tractament d’hemodiàlisi han hagut de desplaçar-se en transport sanitari 3 cops per setmana per rebre el seu tractament de 4hores.

Meritxell Ibernon comenta que els pacients amb insuficiència renal, sovint tenen altres problemes de salut associats, i és per aquest motiu que des del Servei de Nefrologia, “estem treballant amb la unitat d’insuficiència cardíaca composta pels Serveis de Cardiologia, i Medicina Interna, pacients als quals aquesta diàlisi diària millora la retenció de líquids i per tant disminuiria les consultes i/o ingressos per insuficiència cardíaca”.

Foto d'equip, d'esquerra a dreta: Isabel Bueno, coordinadora d'Infermeria; Meritxell Ibernon cap del Servei de Nefrologia; Javier Ortiz, infermer; Albert Nin, infermer; Anna Sánchez, nefròloga, i Laia Martínez, infermera.

En què consisteix la diàlisi peritoneal?


El pacient que se’n beneficia d’aquesta tècnica passa per quiròfan on se li col·loca un catèter a la cavitat abdominal, i a través de la membrana peritoneal es produirà el procés que substituirà la funció del seu ronyó. Una vegada col·locat el catèter, la infermera farà l’entrenament necessari al pacient o al familiar o cuidador que realitzarà la tècnica, per tal de donar els coneixements i autonomia necessària. A la consulta, se li ensenya al pacient com connectar les bosses de solució que diàriament s’haurà d’infondre per tal que hi hagi intercanvi de líquids i puguin ser eliminats a través d’aquest catèter totes les toxines que genera el cos.

La diàlisi peritoneal pot ser manual o automàtica, a través d’una màquina. Amb la tècnica manual, el pacient es realitza 3-4 passes durant el dia. Cada passa representa 20-30 minuts d’infusió i després el pacient disposa de 4 hores per fer les seves activitats quotidianes per després tornar a invertir 20-30 minuts del seu temps en finalitzar el seu tractament de diàlisi.

Amb la tècnica automàtica el pacient pot realitzar els passes mentre dorm mitjançant una màquina que registra les dades i que davant de qualsevol incidència envia alertes a l’equip de professionals sanitaris que fan seguiment telemàtic, de manera que poden estar més i millor informats diàriament. Es una manera de controlar l’adherència al tractament.

Tots els materials i màquina són facilitades des de l’hospital.

Comparteix aquesta notícia: