Sala de premsa

Tornar

Notícies

31-03-2021

Obertura de la Nova Unitat de Patologia Respiratòria Avançada (UPRA) a Sant Joan Despí

A l’Hospital de Sant Joan Despí ( Complex Hospitalari Moisès Broggi) això es concreta en la creació de la Unitat de Patologia Respiratòria Avançada (UPRA), ubicada a la tercera planta, amb capacitat per a 6 pacients i que va entrar en funcionament el 9 de febrer.

El model, ja present a d’altres hospitals, pretén donar un tractament precoç a pacients respiratoris i evitar intubacions i ingressos a UCI. Està coordinat per les pneumòlogues Patricia Raya i Anna Navarro juntament  amb  la infermera coordinadora de procés Eva Belchi. Un altre objectiu és reforçar la cooperació entre els serveis de Medicina Interna, Medicina Intensiva i Pneumologia amb la conseqüent millora de la gestió del pacient respiratori semi-crític.

La UPRA disposa d’aparells per subministrar altes concentracions d’oxigen, de monitors per control a distància i de dotació d’infermeria experta. L’aparell d’alt flux proporciona oxigen en condicions d’escalfor o humitat similars a les corporals, aconseguint una major comoditat i tolerància per part del pacient.

Tanmateix, l’estada a la UPRA s’aprofita per afavorir una ràpida rehabilitació amb fisioteràpia precoç i optimització de l’estat nutricional, reduint l’estada a l’hospital i per tant les complicacions associades a l’hospitalització.

Conxa Cañete, cap del Servei de Pneumologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi, destaca que actualment la Unitat està enfocada a pacients amb insuficiència respiratòria greu per pneumònia COVID-19, però que podria donar resposta també a la mateixa situació derivada de l’agudització d’algunes patologies respiratòries cròniques.

Eva Belchi, ens explica com s’han adequat els equips d’Infermeria, formant-se específicament en el monitoratge d’aquesta tipologia de pacients, amb estades i sessions teòric-pràctiques en UCI amb la completa col·laboració de Coordinació i del personal d’Infermeria de cures intensives actuant com a instructors.

Durant el primer mes de funcionament de la Unitat s’han tractat 38 pacients amb una estada mitjana de 4 dies (des de 1 a 13 dies com a màxim) i tan sols 10 d’aquests han precisat trasllat a la Unitat de Cures Intensives per empitjorament clínic.

El resultat d’aquestes accions ha aportat els pacients una major satisfacció, manifestant  millor tolerància i comoditat amb les Cànules d’Alt Flux (CNAF), doncs és un suport eficient que millora la realització d’accions quotidianes bàsiques com és menjar, beure i parlar, comenta Eva Belchi.

Comparteix aquesta notícia: