I Jornada d’Innovació del Consorci Sanitari Integral

  • Dimecres, 20 de juny 2018

Ahir 19 de juny es va celebrar la I Jornada d’Innovació del Consorci Sanitari Integral (CSI)  amb un variat programa que tenia com a objectiu conèixer l’evolució de la innovació en els últims anys i els passos que està fent el CSI per situar-se entre els centres sanitaris de referència a l’hora de parlar d’innovació. L’escenari també va servir per presentar projectes d’innovació aplicats a l’àmbit sanitari i en especial als centres del CSI i plantejar els reptes i canvis que presenta el futur de la salut.

La Jornada, organitzada pel Node d’Innovació del CSI i celebrada a la Torre Telefónica Diagonal 00, va comptar per a la seva inauguració amb Albert Barberà, director general d’Investigació i Innovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Marta Álvarez, vicepresidenta del Consell Rector del CSI, qui va tenir un sentit record per Jordi Mauri, President del Consorci Sanitari Integral, que ens deixava el passat 16 de juny.

Miquel Àngel Oliva, director general de la Fundació per a la Creativació, va ser l’encarregat de donar inici a la Jornada amb la seva ponència sobre "creativació", un concepte que fusiona creativitat i innovació, aspectes clau per detectar oportunitats i buscar noves idees revolucionàries. 


Miquel Àngel Oliva durant la seva ponència "La creativació: una revolució en el futur de l’antenció sanitària"

Seguidament Javier Grueso, director de Sistemes d’Informació del CSI i integrant del Node CSInnova, va presentar l’Informe CSInnova que mostrava la situació del primer any del Node i les propostes rebudes al portal CSInnova, un espai creat perquè els professionals del Consorci puguin plantejar solucions i aportar idees innovadores, i que ha rebut un total de 121 propostes de 91 persones diferents.

La humanització dels hospitals

L’acte va comptar amb dues taules de debat, la primera d’elles va estar moderada per Susana Pérez, metgessa de família del CAP Sagrada Família i integrant del Node CSInnova, i va tractar sobre la humanització dels hospitals, on es van exposar cinc casos d’èxit que donaven resposta a aquesta situació. El primer d’aquests el va presentar Núria Borrell, infermera clínica del CSI i integrant del Node CSInnova, qui va explicar el Taller d’humanització, una acció que es va dur a terme amb professionals, pacients i alumnes d’una escola de Barcelona, amb l’objectiu de recollir propostes de millora per espais sanitaris.

Per la seva part, Ramon Freixa, cap del Servei de Cardiologia del CSI, va presentar el CardioShow, una representació teatral que es va dur a terme a diferents centres i que explicava als pacients les principals afectacions cardíaques.


Participants de la taula debat sobre la humanització dels hospitals

Seguidament Teresa Fèrriz, responsable de Nous Projectes de la Universitat Oberta de Catalunya, va explicar els objectius de l’app Parkinsons, una aplicació que utilitza la música per millorar el benestar físic i emocional dels malalts amb Parkinson. A continuació, Ana Regidor, infermera d’Urgències de l’Hospital Dos de Maig i integrant del Node CSInnova, va presentar el projecte de renovació de la sala d’espera d’Urgències de l’Hospital Dos de Maig, decorat amb informació gràfica i entreteniment, fruit del resultat del Taller hospital optimista, que buscava crear un espai amable i informatiu de la sala. Finalment, Idoia García, directora de Chispum, ha presentat exemples de decoració optimista en espais sanitaris.

El futur de la salut a debat

La segona taula debat, moderada per David Pumar, director de Qualitat del CSI i integrat del Node CSInnova, va plantejar els reptes a què s’afronta el sector de la salut i va mostrar cinc projectes revolucionaris que suposen una millora als processos assistencials. El primer dels casos ha estat exposat per Meritxell Davins, responsable d’eHealth i Innovació del CSI, qui ha parlat sobre la telemedicina com a nou model assistencial.


Participants a la taula debat sobre el futur de la salut

Seguidament Jorge Roman, traumatòleg de la Unitat del Peu Diabètic del CSI, va presentar exemples on s’ha aplicat la impressió en 3D per solucionar diverses afeccions. A continuació, Laura López, Scouting and Technology Transfer Manager d’Eurecat, ha parlat sobre sensòrica i big data, amb la presentació de diferents dispositius i sensors que faciliten la recollida de dades afavorint una medicina personalitzada. Per la seva part, Miquel A. Bru, de Made of Genes, ha plantejat el paper que pot desenvolupar la genòmica al futur de la salut, i finalment Àlex Blasco, cap del Servei de Digestologia del CSI, ha parlat sobre el laboratori d’endoscòpia i els reptes a resoldre als informes endoscòpics.

Reconeixement a les idees més innovadores

A la Jornada es van reconèixer les propostes rebudes al portal CSInnova, amb el lliurament per part de la Mònica Fernández, responsable de Comunicació Interna del CSI i integrat del Node CSInnova, del Premi a la millor idea CSInnova, atorgat a Àlex Blasco pel seu projecte sobre reconeixement de veu en endoscòpia, i el Premi al millor projecte innovador, per Meritxell Davins i el seu projecte de telemedicina i xatbot.

Carles Constante, director del CSI, va ser l’encarregat de fer la cloenda de la Jornada amb una sèrie de reflexions sobre el talent, la cultura de la innovació a l’entitat i el valor que tots els professionals aporten, encoratjant-los a continuar en aquesta línia: “si tota l’organització és innovadora, som imparables”.


Cloenda de la Jornada a càrrec de Carles Constante, director general del CSI

  • COMPARTIU