• Inici
  • Notícies
  • Josep Joan Escobar guardonat amb el premi d'honor 2023 del Club de la Màcula

Josep Joan Escobar guardonat amb el premi d’honor 2023 del Club de la Màcula

  • Hospital Dos de Maig
  • Dimarts, 28 de març 2023

Josep Joan Escobar recolllint el premi

És el Cap del servei d'Oftalmologia HDM-CSI i el representant del Comité d'Investigació CSI - Hospital Dos de Maig

El passat 24 de març, el cap d’oftalmologia de l’Hospital Dos de Maig – CSI, Josep Joan Escobar, va ser guardonat amb el premi d’Honor 2023 atorgat pel Club de la Màcula (la societat científica oftalmològica independent més important a nivell nacional); en reconeixement per la seva tasca – i la de tot el grup d’investigació d’Oftalmologia Dos de Maig-CSI –  d’investigació duta a terme en els darrers dotze anys.

L’Hospital Dos de Maig és el primer centre català en obtenir-ho, tot posicionant-se al costat de referents internacionals tan notables com el grup d’investigació del Dr. Yanuzzi de Nova York, considerat el pare de l’actual retina mèdica.

Per conèixer més d’aprop què ha suposat aquest reconeixement i la tasca d’investigació que es duu a terme, hem parlat amb Josep Joan Escobar:

 

– Què ha suposat aquest reconeixement?

– És el reconeixemnt a la gran tasca feta pel grup d’investigació d’Oftalmologia Dos de Maig-CSI en aquest darrers dotze anys.

 

– Quines característiques té el grup d’investigació d’Oftalmologia Dos de maig – CSI?

– El grup emergent d’investigació d’Oftalmologia constitueix un dels grups més rellevants pel que fa a la investigació del Consorci Sanitari Integral (recolzat per dades del Comitè d’investigació) pel que fa a nombre d’investigadors principals, doctorats, nombre de publicacions indexades en revistes Q1, nombre d’assaigs clínics, participació en xarxes nacionals amb beca FIS (Fons d’Investigació en Salut del Ministeri de Ciència i Innovació).

El grup d’investigació d’Oftalmologia en els darrers dotze anys ha portat a terme més de 40 assaigs clínics relacions amb progressos en el tractament de les malalties de la retina i de la màcula com la degeneració macular associada a l’edat, l’edema macular diabètic, la retinopatia diabètica o les obstruccions vasculars retinals. Tots aquests assaigs es desenvolupen sota la recerca del CSI liderada per la Dra. Montse Martín i amb la coordinació d’Idibell.

El nostre grup d’investigació ha liderat molts d’aquests assaigs i ha estat reconegut mundialment per la qualitat de les seves dades aportades. També ha estat un dels tres grups seleccionats pel desenvolupament d’un model d’intel·ligència artificial (Assaig CARDS) per a la detecció de la retinopatia diabètica. No cal dir, que tot aquest esforç i tasca ben feta ha permès posar en el mapa a l’Oftalmologia del CSI i, més concretament a l’Hospital Dos de Maig, en els darrers anys.

 

Parlant amb tu, sempre remarques que l’èxit d’aquest grup recau en els grans professonals que ho formen…

– És evident que per dur a terme tota aquesta tasca científica molt rigorosa, els equips d’investigació han d’estar format per diversos professionals qualificats i nosaltres els tenim, com optometristes amb certificació internacional, coordinadors de dades dels quaderns electrònics de dades internacionals, farmacòlegs mèdics amb capacitació científica, subinvestigadors masked i unmasked i investigadors principals.
Els resultats d’aquests assaigs han suposat millores pels pacients?

– Aquests assaigs, sobretot de tipus II i tipus III, han finalitzat en el desenvolupament de noves teràpies que són les responsables avui en dia de la reducció de la ceguesa a escala mundial. Per posar alguns exemples, podem citar els nous dispositius intraoculars d’alliberació sostinguda de medicació o la teràpia gènica entre d’altres.

Aquests assaigs clínics recullen a aquells pacients sense cap possibilitat de curació amb el tractament estàndard habitual i sent l’única possibilitat que aquests pacients puguin evitar la ceguesa com passa amb els pacients oncològics i les possibles curacions que proporcionen els assaigs clínics.

 

Voldries dir-nos alguna cosa més?

– Com a Cap de Servei, Investigador Principal del grup d’Oftalmologia i guardonat amb el premi d’Honor 2023, m’agradaria afegir que aquest reconeixement va dedicat a totes aquestes persones del CSI que treballem en la investigació, perquè gràcies a elles farem un món millor. És la primera vegada que premien a un retinòleg català i és un orgull per mi poder retornar tot el que l’Hospital Dos de Maig m’ha donat.

Galeria d’imatges

  • COMPARTIU