Avui comença la primera de les 9 sessions que al Centre d’Atenció Primaria La Torrassa realitzarà un pacient expert en fibromiàlgia amb altres persones que pateixen aquesta malaltia. El programa, organitzat per l’ABS La Torrassa en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut, finalitzarà a principis de desembre.
Les sessions treballen una visió biopsicosocial de la malaltia abordant temes com la definició de la pròpia malaltia, medicació, aspectes psicològics, estils de vida (exercici físic, relaxació, …) alhora que es busca millorar la comprensió social de la malaltia i trencar l’aïllament social que pateixen els pacients diagnosticats de fibromiàlgia. Per això, les sessions es divideixen en una part teòrica que dóna el pacient expert (format pels professionals assistencials del centre) i una part de diàleg i intercanvi entre els participants. Els professionals assistencials que donen suport a l’activitat no interactuen directament i només realitzen la tasca d’observadors del desenvolupament de la sessió per facilitar l’anàlisi d’aquesta i realitzar el retorn a la pacient expert.
El programa està dirigit a pacients diagnosticats de fibromiàlgia, l’accés al grup format entre 10 i 12 persones està limitat al cribatge realitzat pels equips de salut de referència de les pacients, així com la realització d’enquestes inicials per delimitar quines persones podem formar part basant-se en avaluació d’escales clíniques.
D’aquesta manera, es busca millorar la qualitat de vida dels participants, així com els seus hàbits i estils de vida. Les sessions també permeten augmentar els coneixements sobre la malaltia i potenciar l’auto eficàcia en el maneig de la mateixa. De tot plegat es pot avaluar el compliment terapèutic i s’aconsegueix disminuir la freqüentació als diferents serveis sanitaris.