• Inici
  • Notícies
  • Dia Mundial de la Diabetis: "Conèixer els riscos, és conèixer la resposta"

Dia Mundial de la Diabetis: “Conèixer els riscos, és conèixer la resposta”

  • Dimarts, 14 de novembre 2023

Taula informativa a l'Hospital de Sant Joan Despí

Endeguem una campanya de promoció i conscienciació sobre la importància de mantenir un control metabòlic òptim de la Diabetis Mellitus.

El 14 de novembre de cada any, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, l’objectiu és donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. La data de celebració d’aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l’aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l’any 1922. Amb aquest motiu, i durant les tres setmanes vinents, el Servei d’Endocrinologia i Nutrició en col·laboració amb la Direcció de Qualitat i Seguretat de Pacients, realitzaran un seguit d’activitats al Complex Hospitalari Universitari Moisès Broggi, amb la finalitat d’adherir-nos a aquesta campanya de promoció i conscienciació sobre la importància de mantenir un control metabòlic òptim de la Diabetis Mellitus.

La diabetis mellitus és una malaltia metabòlica crònica, caracteritzada per uns nivells elevats de glucosa en sang a causa d’una producció insuficient o per un ús inadequat de la insulina. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl·lules, actua com a font d’energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d’aprofitar-la, en lloc d’entrar a les cèl·lules s’acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia.

Hem de destacar que la diabetis és una de les principals causes de malaltia renal, ceguesa, malaltia cardiovascular i mort en tot el món. Un bon control de la diabetis pot evitar o reduir aquestes complicacions a llarg termini.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis supera els 630.000 casos. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2022, la diabetis afecta el 9% de la població de 15 anys o més, i el percentatge augmenta a partir dels 65 anys. Pel que fa a la Diabetis mellitus tipus 1, cada any es registren entre 300 i 340 nous casos en menors de 30 anys. Podeu consultar més dades a l’Observatori de Salut de Catalunya.

Aproximadament 1 de cada 10 adults a tot el món viu amb diabetis. Més del 90% d’aquests tenen diabetis tipus 2. A més, quasi el 40% de les persones amb diabetis no estan diagnosticades. L’aparició de la diabetis tipus 2 i les seves complicacions es podria prevenir o reduir adoptant i mantenint hàbits de vida saludables. Conèixer el seu risc i els passos a seguir és important per a millorar la prevenció, fer un diagnòstic precoç i un tractament oportú.

Galeria d’imatges

  • COMPARTIU