• Inici
  • Notícies
  • El CAP la Torrassa participa en un assaig clínic per reduir les desigualtats en salut

El CAP la Torrassa participa en un assaig clínic per reduir les desigualtats en salut

  • Dijous, 6 d’octubre 2016

El CAP la Torrassa ha entrat a formar part dels centres que participen en l’estudi Aequalis, un estudi que pretén millorar la salut de les persones grans que viuen en zones urbanes desfavorides mitjançant una intervenció grupal que té lloc a diferents centres d’atenció primària.

Es tracta d’un assaig clínic pragmàtic, aleatoritzat, controlat i obert que es fa en centres d’atenció primària mitjançant una intervenció grupal setmanal de 12 sessions durant tres mesos. Les sessions tenen forma de taller, amb contingut i activitats diferents, dinamitzats per professionals d’infermeria i de treball social que formen part de l’equip investigador i que reben un entrenament previ. En l’estudi també hi participen metges.

La intervenció promou l’autocura, l’alfabetització en salut i el capital social en persones majors de 60 anys, que tenen una percepció de la seva salut regular o dolenta i que resideixen en àrees urbanes desfavorides socioeconòmicament, amb l’objectiu de millorar la seva percepció de salut.

Al llarg de les sessions s’aborden aspectes relacionats amb l’activitat física, les emocions, l’alimentació, les relacions socials, la participació a la comunitat, l’autonomia personal i la relació amb els professionals sanitaris. La intervenció també inclou sortides a l’entorn del centre d’atenció primària i alhora es treballen dinàmiques específiques com l’elaboració d’un mapa de la participació social en el barri, la creació d’un mural grupal que recull les vivències del grup, la pràctica d’exercicis físics adaptats i l’establiment de plans d’acció personals relacionats amb la salut.

El passat 28 de setembre es van iniciar les sessions amb el primer grup al CAP la Torrassa, amb 13 participants. Les sessions del taller tenen una durada de dues hores i es fan un cop per setmana, durant un període de tres mesos. La finalitat del centre és formar nous grups d’intervenció en un futur.

Aqualis és un estudi impulsat per la Fundació Salut i Envelliment de la UAB i el CAP Sardenya, amb la col·laboració de RecerCaixa.

  • COMPARTIU