• Inici
  • Notícies
  • El Consorci participa en un estudi sobre contracepcció permanent en dones

El Consorci participa en un estudi sobre contracepcció permanent en dones

  • Dimarts, 4 de març 2014

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Consorci participarà un estudi clínic multinacional per avaluar la seguretat i efectivitat d’un nou model d’implant (Essure) per prevenir l’embaràs en dones que busquen una contracepció permanent.

El sistema Essure és una tècnica que s’utilitza actualment i està indicat per a dones que volen esterilització a través de lligadura de trompes. Amb aquesta tècnica s’introdueix un implant en forma de molla de pocs mil·límetres de diàmetre pel coll de la matriu, que bloqueja les trompes de Fal·lopi i evita els embarassos. El dispositiu provoca el creixement de teixit a l’interior de les trompes uterines (fibrosi), les tanca completament i impedeix el pas dels espermatozoides.

Els avantatges d’aquest sistema són, que a diferència d’altres tècniques, no es produeix cap tall i tampoc requereix anestèsia general ni hospitalització. El procediment es fa de forma ambulatòria en consulta amb un anestèsic local i la pacient torna a la vida quotidiana immediatament.

L’estudi que es durà a terme a l’Hospitalet provarà l’eficàcia d’un nou model d’implant Essure i té previst començar a l’abril. Es tracta d’un assaig clínic que es durà a terme en Estats Units, Canadà, Holanda, Regne Unit i Espanya. Està aprovat pel Food and Drug Administration (FDA). Al Consorci, té el vist-i-plau del Comitè Ètic d’Investigació Clínica (CEIC).

L’investigador principal de l’estudi al Consorci és el cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia, Enric Cayuela. També participaran altres professionals, com Federic Heredia, cap clínic del Servei.

Entrevista a Enric Cayuela

Cap d’àrea de Gestació i Naixement i cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Consorci. Juntament amb Federic Heredia, va participar en els dos estudis anteriors sobre l’ús de l’implant Essure, pioners a Europa.

– Aquest es pot considerar una continuació dels anteriors estudis, en els quals vau participar, on i quan es van fer?
– Es van fer al Parc Taulí de Sabadell, del 2000 al 2008 amb resultats molt bons. L’experiència amb aquest estudi ha promogut que ens oferissin participar en aquest altre nou. L’equip del Taulí es deia “Conceptus Spanish Team” i vàrem ser el equip mes valorat  dels cinc hospitals de tot el món que hi van participar i la nostra experiència va servir d’exemple per a la resta d’equips.

– Què suposa pel Servei i pel Consorci?
– Per a nosaltres suposa estar en la primera línia en investigació de contracepció en Europa. És un pas important perquè som pioners en la zona, ja que només participarà un altre centre en Espanya en l’estudi, a Andalusia.

– Qui forma part de l’equip de recerca?
– De l’equip que ha participat amb els anteriors estudis, estem Federic Heredia i jo. També Ramón Cos, ginecòleg del Parc Taulí, i Sonia Moros, ginecòloga de l’Hospital de Vic. Del Consorci, ara també participarà Bea Canalis, llevadora, i Carme Fontanet, infermera quirúrgica.

  • COMPARTIU