• Inici
  • Notícies
  • El Consorci Sanitari Integral desenvolupa una app per fer seguiment de pacients amb Covid-19

El Consorci Sanitari Integral desenvolupa una app per fer seguiment de pacients amb Covid-19

  • Dimarts, 7 d’abril 2020

El Consorci Sanitari Integral ha desenvolupat una aplicació per a mòbils i tauletes (disponible en versió web app) que permet fer el seguiment diari dels pacients donats d’alta de Covid-19. Telecovid-CSI monitoritza la persona després de rebre l’alta al centre i tornar al seu domicili o després de visitar-se a urgències. Bàsicament, fa cinc preguntes senzilles que mesuren l’evolució del pacient i que donen informació valuosa als professionals sanitaris per fer el seu seguiment diari. Es va posar en marxa el passat 3 d’abril, i des de llavors, més de 100 pacients de l’Hospital de Sant Joan Despí i l’Hospital General de l’Hospitalet ja l’han fet servir.

La Covid-19 és una nova malaltia, on encara hi ha moltes incerteses en el diagnòstic, en l’evolució i el tractament. Això provoca als pacients inseguretat, pors o dubtes, i es troben sols durant el seu aïllament o confinament. D’altra banda, els professionals també estan davant d’una malaltia amb poca evidència científica, on alguns pacients (és difícil predir quins) presenten empitjoraments bruscos. Gràcies a la telemedicina, els malalts estan millor controlats, se senten apoderats en la seva salut i els professionals sanitaris poden detectar si empitjoren de forma precoç i prioritzar les trucades amb més valor. Això augmenta la satisfacció de tots.

Darrere de Telecovid-CSI hi ha un equip de 25 metges de diverses especialitats i de sistemes d’informació (fins i tot alguns ells en confinament) que estan fent trucades per seguir l’evolució dels pacients. Inicialment, un grup de professionals donava suport per telèfon als pacients que estaven al domicili en dues circumstàncies: després d’un ingrés hospitalari i després d’una alta a urgències. El protocol marcava trucar el pacient cada 48 hores durant una setmana. Però, l’eficiència del sistema era millorable. Per això és va dissenyar una aplicació mòbil que ajudés a la pressa de decisions.

Aquest model de telemedicina i de seguiment de pacients, ja es fa servir al Consorci Sanitari Integral en pacients amb cirurgia major ambulatòria, on es va analitzar les trucades, en un any es feien 9.760 trucades i només 2,76% aportaven valor. L’ús del nou model va millorar en escreix l’eficiència. La ràpida adaptació i els beneficis fa que aquest model de seguiment via aplicació mòbil sigui extrapolable a moltes altres patologies ben aviat.


Com funciona?

El pacient rep un avís al mòbil (SMS) cada dia per accedir l’aplicació on hi ha: el control del dia, consells sobre aïllament i respostes a preguntes freqüents… Durant el matí ha de respondre les cinc preguntes necessàries per saber el seu estat de salut: si ha empitjorat, si té dolor toràcic (pit), si té sensació ofec, si té febre i si té diarrea. Els sistemes d’informació de l’hospital reben les dades i es graven a la història clínica del pacient, dins del seu curs clínic. Si es detecta un problema, salta una alarma al quadre de comandament dels sistemes d’informació i s’activen les trucades.

  • COMPARTIU