• Inici
  • Notícies
  • El Consorci Sanitari Integral utilitza la realitat virtual per sensibilitzar a la ciutadania sobre la malaltia renal crònica

El Consorci Sanitari Integral utilitza la realitat virtual per sensibilitzar a la ciutadania sobre la malaltia renal crònica

  • Dimarts, 29 d’octubre 2024
  • La MRC és una afecció que no es veu que indica que els ronyons estan danyats i que no funcionen adequadament.
  • Al Complex Hospitalari Universitari Moisès Broggi les visites per malaltia renal crònica han estat més de 9.000 en el darrer any.

El Consorci Sanitari Integral acull, a l’Hospital de Sant Joan Despí, una experiència virtual per sensibilitzar la població sobre la malaltia renal crònica (MRC), els factors de risc i la importància del seu diagnòstic en etapes inicials.

L’experiència consisteix en la visualització de dos vídeos mitjançant ulleres de realitat virtual: un des del punt de vista de la persona amb MRC i l’altre des del punt de vista del seu cuidador. Es completa amb una enquesta sobre factors de risc i coneixement de la malaltia abans i després de participar-hi per tal de comprovar els resultats positius de l’experiència de realitat virtual en el grau de coneixement de la malaltia.

Així, els participants coneixen de primera mà l’impacte de l’MRC en la salut de les persones que la pateixen i també en aquells que els acompanyen, siguin familiars, cuidadors o professionals sanitaris.

A més, membres del Servei de Nefrologia de l’Hospital estan presents durant l’experiència per reforçar la funció educativa sobre prevenció i importància del diagnòstic primerenc i per fer recomanacions en els casos que es detectin riscos.

La MRC és una afecció que no es veu que indica que els ronyons estan danyats i que no funcionen adequadament.  Això impedeix mantenir una salut adequada de l’organisme. U de cada set adults tenen malaltia renal crònica i no ho saben fins arribar a la necessitat de diàlisi. Els símptomes que presenten, entre altres, són peus inflats, necessitat d’anar al bany més freqüentment, pèrdua de la gana i cansament. Els factors de risc són: diabetis, hipertensió, malalties cardíaques, edat superior a 60 anys, antecedents familiars, obesitat, tabaquisme i dislipèmia (nivells alterats de colesterol i triglicèrids).

“Detectar la MRC a temps és possible mitjançant proves senzilles com l’anàlisis de sang i orina, especialment per a aquelles persones amb risc elevat, com les que tenen diabetis, hipertensió arterial, o malaltia cardiovascular. Per això és important fer pendre consciència de quins són els factors de risc i de les mesures de prevenció en la població”, afirma Meritxell Ibernón, cap del Servei de Nefrologia.

Al Complex Hospitalari Universitari Moisès Broggi prestem servei a una població de 350.000 habitants i les visites per malaltia renal crònica han anat incrementant en els últims anys. En l’últim any han estat més de 9.000.  La previsió és que aquestes dades vagin en augment a causa de la longevitat de la població.

Aquesta experiència de realitat virtual forma part de la campanya “Es Cosa de 2”, una iniciativa de Boehringer Ingelheim i Lilly, que estarà present a diferents hospitals de tot el territori espanyol.

La iniciativa sorgeix arran de les dades revelades pel Barómetro Interconectados, una enquesta poblacional feta a 2.020 individus de 18 a 65 anys residents en Espanya, que compta amb l’aval de ALCER, Cardioalianza, FEDE, SEMG i SEMERGEN. Les dades extretes del baròmetre indiquen que més de la meitat dels espanyols desconeixen que la MRC pot començar sense mostrar símptomes, la qual cosa dificulta el seu diagnòstic. A això se suma que, segons altres estudis[1], dos de cada tres persones amb MRC a Espanya no estan diagnosticades, la qual cosa impulsa la necessitat de sensibilitzar sobre aquesta malaltia.

Segons les dades del Barómetro, el 60% dels espanyols enquestats desconeixen la relació entre la MRC, la diabetis tipus 2 i la insuficiència cardíaca, una interconnexió clau dins de les anomenades malalties cardio-renal-metabòliques. A més, el 52% dels participants no han sentit parlar de com la diabetis tipus 2 pot augmentar el risc de desenvolupar malaltia renal o problemes cardiovasculars, cosa que complica la gestió d’aquestes condicions.

 

[1] Sundstrom, J., et al. (2022). Prevalence, outcomes, and cost of chronic kidney disease in a contemporary population of 2·4 million patients from 11 countries: The CaReMe CKD study. The Lancet regional health. Europe, 20(1), 100-438. DOI: 10.1016/j.lanepe.2022.100438

Galeria d’imatges

  • COMPARTIU