• Inici
  • Notícies
  • El programa Benvinguda família rep el reconeixement de Bones Pràctiques del Ministeri de Sanitat

El programa Benvinguda família rep el reconeixement de Bones Pràctiques del Ministeri de Sanitat

  • Dijous 02 de juny 2016

Iniciativa de l'Hospital General de l'Hospitalet

Benvinguda família, el programa d’acollida de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital General de l’Hospitalet, ha rebut el reconeixement de Bones Pràctiques en les Estratègies d’Atenció al Part i Salut Reproductiva que atorga el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Benvinguda família és un projecte que es va iniciar amb la col·laboració de l’Hospital amb l’equip d’atenció primària del programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Hospitalet, que dóna a conèixer a les dones embarassades el servei que els ofereix el centre i les instal·lacions.

Els objectius del programa són que la dona embarassada i la seva parella tinguin informació sobre l’hospital, del procés assistencial, dels espais i dels materials disponibles (cadira i llit de parts, pilota de bobath…) a través dels professionals que l’atendran en el moment del part. També que les parelles se sentin acollides al centre. A més, aquesta col·laboració entre l’atenció primària i l’hospital aconsegueix una sinergia de treball profitosa per a les gestants, ja que permet una continuïtat assistencial i un control exhaustiu des dels primers dies d’embaràs fins al dia del part.

El programa inclou que una de les sessions del Programa de preparació maternal d’atenció primària es faci en forma de visita a l’Hospital General de l’Hospitalet per part de les gestants. A l’Hospital són rebudes per la coordinadora de l’Àrea Maternoinfantil i altres professionals del centre i se’ls facilita informació important, com les passes a seguir quan arribi el moment del part o la documentació i la roba necessàries per l’ingrés. També, es presenten les instal·lacions de l’Hospital, els serveis que disposa, i especialment, l’equip professional del centre. Després de la presentació, té lloc una visita guiada per les instal·lacions per conèixer la sala de parts, les sales de dilatació, el circuit que segueix el nadó després del part, etcètera. En tot moment, les futures mares es troben acompanyades pels professionals de l’Àrea.

D’altra banda, dins del programa també s’inclouen algunes pràctiques que l’hospital ha incorporat en els darrers anys per millorar l’atenció. Entre elles, el contacte pell a pell del nadó amb la mare (o amb el pare en cas de cesària) just després del part. Aquesta pràctica ha demostrat que ajuda a regular la temperatura del nadó, que reforça el vincle amb ell i que afavoreix l’inici de l’alletament matern.

Una altra pràctica que permet el programa és l’entrada del acompanyant a la cesària, fet que augmenta tant la satisfacció de la dona, com de la seva parella, a més de la seva implicació. Això també afavoreix el contacte pell a pell.

A més a més, per millorar l’atenció a la família, el centre va obrir una sala d’alletament adequada a les necessitats i expectatives de les mares i es va establir una unitat de suport a la unitat d’hospitalització obstètrica i neonatal. La sala és un espai per a l’educació, seguiment i suport de la lactància materna i permet l’emmagatzematge de llet materna, amb assistència tècnica i professional.

Per últim, el programa es completa amb el seguiment telefònic del puerperi per part de la llevadora que assisteix al part, amb la qual cosa es complementa el suport a dona en una etapa que ho requereix especialment i permet detectar situacions de risc.

  • COMPARTIU