• Inici
  • Notícies
  • L’Hospital Universitari de Sant Joan Despí incorpora una nova ressonància magnètica més sostenible i que redueix el temps de la prova gràcies a la IA

L’Hospital Universitari de Sant Joan Despí incorpora una nova ressonància magnètica més sostenible i que redueix el temps de la prova gràcies a la IA

  • Hospital de Sant Joan Despí - Hospital General de l’Hospitalet
  • Dimecres, 18 d’octubre 2023

Ressonància magnètica a l'Edifici B de l'Hospital Universitari de Sant Joan Despí.

Benefici per a usuaris: Es redueixen els passos i el temps d’exploració i s’aconsegueixen imatges més nítides i major confort en la prova.

Sostenibilitat: La nova RM consumeix només 7 litres d’Heli, davant dels 1.000-1.500 litres de tecnologies més antigues.

Fruit dels ajuts europeus del Plan INVEAT (Plan de Inversión en Equipo de Alta Tecnología Sanitaria en el Sistema Nacional de Salud), aquest mes d’octubre s’ha instal·lat a l’Edifici B de l’Hospital Universitari de Sant Joan Despí (Complex Hospitalari Universitari Moisès Broggi) un nou equip de ressonància magnètica (RM) que permetrà la realització inicialment unes 5.000 proves anuals, que se sumaran a les prop de 16.000 exploracions que ja realitza anualment el Complex Hospitalari Moisès Broggi entre els seus dos centres de Sant Joan Despí i L’Hospitalet, i que ha de servir per reduir les llistes d’espera d’aquests estudis amb una demanda dels mateixos que augmenta any rere any.

Noves tècniques d’acceleració disminueixen el temps d’adquisició de les seqüències, un gran benefici per als usuaris de la nova RM, ja que no és una prova còmode i sol requerir mantenir-se el màxim de quiet possible per evitar artefactes de moviment, fet que en usuaris amb dolor pot ser dificultós. També es disposa de tècniques de respiració lliure per aquells pacients amb dificultats per mantenir apnees perllongades, sense perdre qualitat d’imatge.

Les característiques d’aquesta nova RM d’1,5 Teslas (Ambition X de la casa Philips) suposaran un salt qualitatiu per diversos motius, potser el principal el que va referència a la sostenibilitat. Aquest nou aparell només necessita 7 litres d’Heli (recurs natural cada cop més escàs i per a tota la vida útil de la màquina sense cap pèrdua). Un consum molt inferior davant dels aproximadament 1.000-1.500 litres que necessiten la majoria d’aparells per a la seva refrigeració, la qual cosa suposa també un abaratiment dels costos de manteniment i reposició d’Heli davant d’un eventual quench (és a dir, l’alliberament d’aquest gas per motius d’emergència, en baixades brusques del camp magnètic). També incorpora tecnologia per tal de reduir fins un 50% el consum elèctric.

La incorporació d’Intel·ligència artificial permet obtenir imatges ultra-ràpides d’alta qualitat i un sistema amb càmera instal·lada dins el túnel de l’equip per sincronitzar la respiració amb les seqüències, més eficient que els sistemes convencionals de sincronització respiratòria.

Pel que fa a la realització d’exploracions i adquisició de les imatges, la tecnologia “Smart Workflowredueix el nombre de passos necessaris per fer les exploracions, facilitant la preparació de l’usuari i l’inici dels estudis més rutinaris. Així mateix la senyal s’adquireix digitalment des de les bobines que són la part més a prop del cos del pacient, que evita pèrdua la d’informació per transformar-la en una imatge més nítida.

Galeria d’imatges

  • COMPARTIU