• Inici
  • Notícies
  • L'Hospital General de l'Hospitalet ofereix un grup de suport a l?alletament matern

L’Hospital General de l’Hospitalet ofereix un grup de suport a l?alletament matern

  • Dijous 21 de novembre 2019

Per iniciativa de cinc infermeres i cinc llevadores de la Unitat de Puerperi de l’Hospital General de l’Hospitalet, des del febrer funciona a l’hospital un grup de suport a l’alletament matern que ofereix ajuda a les mares que es troben amb dificultats a l’hora de donar el pit.

El grup, batejat com a Lactabé, va ser creat perquè les infermeres i llevadores s’adonaven que les dones que acaben de donar a llum marxen de l’hospital sense que encara hagin pogut donar el pit amb èxit. "48 hores no són suficients i un cop a casa de vegades apareixen els problemes", expliquen.

Sovint les mares arriben al grup angoixades, perquè tenen els mugrons clivellats o perquè el nadó no s’agafa bé al pit, i al cap de dues hores marxen alleugerides, amb solucions i més segures. "Quan els veus la cara, com si haguessin trobat la llum, és molt gratificant", expliquen les infermeres i llevadores. Totes elles participen en el grup de manera altruista, fora de l’horari laboral.

A banda del suport sanitari, el grup proporciona la possibilitat de contactar amb altres mares que es troben en situacions semblants, el que també té un efecte benèfic. Comparteixen dubtes, pors, dificultats, i també èxits i diferents experiències. Ho fan en una sala acollidora de l’hospital, supervisades per dues de les professionals del grup formades en alletament matern.

Una de les cinc infermeres té el títol d’IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant), és a dir, que és Consultora Certificada en Alletament Matern. Aquesta titulació requereix un exàmen, 90 hores de formació i 1000 hores d’experiència en pràctica clínica, el que permet tractar els problemes més complexos que poden sorgir durant l’alletament. Hi ha tres infermeres més que compten amb màsters o postgraus en cures neonatals, amb formació en lactància materna. Les llevadores, per la seva part, duen a terme una formació específica dintre de la seva formació com a llevadores residents. Totes elles continuen formant-se amb cursos d’alletament impartits en diferents escoles i associacions.

El grup, que va néixer el passat mes de febrer, ha realitzat ja 17 sessions de suport a l’alletament matern, de les quals s’han beneficiat 30 famílies. "L’idioma és una barrera perquè no vinguin més mares, ja que moltes de les que donen a llum a l’Hospital General de l’Hospitalet no comprenen ni el castellà ni el català", comenten les infermeres i llevadores, "però comença a funcionar el boca-orella i ens arriben mares que han parit a altres centres i que viuen al barri, per exemple". Hi ha també d’altres que es desplacen des del Prat de Llobregat, zona que té l’Hospital General de l’Hospitalet com a centre de referència per als parts.

El servei, obert a tothom, és gratuït i l’assistència al grup, voluntària. Només cal presentar-se els dimecres a les 16 hores a la sala de familiars de la Unitat de Puerperi (Unitat 12). 

  • COMPARTIU