• Inici
  • Notícies
  • L'Hospital Sociosanitari de l'Hospitalet obre una Unitat de rehabilitació intensiva post ictus

L’Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet obre una Unitat de rehabilitació intensiva post ictus

  • Divendres, 9 de desembre 2016

Des del novembre està en funcionament la Unitat de Rehabilitació Intensiva Post Ictus de l’Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet, que està adreçada a accelerar la recuperació de pacients amb seqüeles d’ictus en fase post-aguda i bon pronòstic rehabilitador. El seu objectiu és aconseguir la recuperació funcional i facilitar la independència i la reintegració en l’entorn familiar, social i laboral de les persones que han patit un ictus, d’acord amb el Pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut.

Els trets principals de la Unitat són el treball multidisciplinari, centrat en la persona, amb una avaluació multidimensional (biopsicosocial) i contínua, que busca la progressivitat de l’esforç i un seguiment setmanal.

La tasca d’aquesta unitat es basa en afavorir que aquests pacients puguin assolir un nivell funcional, mental, físic i social òptim. Per aconseguir-ho, i d’acord amb les directrius de la Regió Sanitària Barcelona del Servei Català de la Salut, s’ha desenvolupat un pla funcional per atendre aquest tipus de pacients de l’Àrea Metropolitana Sud, per tal de dotar-los d’un recurs clau per a persones que han patit un ictus. Es calcula que en aquest àmbit territorial hi haurà entre 100-120 malalts a l’any amb aquest perfil, per la qual cosa la unitat està dimensionada per poder-los atendre adequadament.

Es tracta d’un recurs que s’ha treballat en coordinació amb els serveis de Neurologia, de Rehabilitació i de Geriatria dels hospitals d’aquest territori, especialment amb l’Hospital Universitari de Bellvitge com a hospital terciari i de referència per als tractaments endovasculars de l’ictus, per poder derivar de manera àgil els pacients des del centre de procedència cap a aquesta unitat.

Hi ha importants evidències que mostren que la rehabilitació d’alta intensitat -al voltant de tres hores diàries durant tres setmanes- en un entorn terapèutic apropiat (quan els pacients reben una atenció dirigida en un entorn grupal amb pacients amb reptes similars), provoca una millora sensible i una reinserció en la comunitat en millors condicions. De fet, quan el malalt rep l’alta, està prevista la coordinació amb els serveis de rehabilitació territorial per seguir un tractament rehabilitador domiciliari o ambulatori segons el cas, així com amb els professionals d’atenció primària referents del pacient i, si és necessari, amb seguiment per part del servei de neurologia corresponent.

  • COMPARTIU