• DATA D'INICI
    01/01/2019
  • DATA D'ACABAMENT
    31/07/2024
  • INVESTIGADOR PRINCIPAL
    Marta Càrdenas
  • DURACIÓ DEL PROJECTE
    5 anys
  • PRESSUPOST/COST
    5.600.000 euros
  • REFERÈNCIA
    Programa EU H2020

El Consorci Sanitari Integral és un dels set socis de diferents països (Alemanya, Itàlia, Portugal i Espanya) que donen vida al projecte eCare, finançat per la Unió Europea a través del Programa Marc Horitzó 2020 i dissenyat per prevenir la fragilitat en la tercera edat.

Context: una societat que envelleix

La longevitat és un dels majors assoliments de les societats modernes. De fet, els nens nascuts després del 2011 tenen una probabilitat entre tres de complir 100 anys. Una quarta part dels europeus té més de 60 anys. Combinat amb baixes taxes de natalitat, això provoca canvis significatius en l’estructura de la societat europea.
 
En aquest sentit, l’envelliment de la població té profundes implicacions per a la planificació i la prestació de serveis socials i de salut. La despesa de la Unió Europea en atenció mèdica està creixent actualment més ràpid que el producte interior brut (PIB). Segons l’Informe sobre l’envelliment de 2015, es preveu que els costos totals de l’envelliment a la zona euro augmentin 1,5 punts percentuals del PIB, del 26,8% en 2013 al 28,3% en 2060.

La fita del projecte

La finalitat del projecte, que està previst que es desenvolupi durant els pròxims quatre anys, és trobar una eina tecnològica que previngui la solitud i l’aïllament de les persones grans i promogui la seva qualitat de vida, independència i benestar. La solució digital es dirigeix a dos grups principals:
 
1) Persones grans que es troben bé i viuen a casa. En aquest cas, l’eina se centrarà en la prevenció. El projecte eCare ajudarà amb hàbits saludables com deixar de fumar o fer més activitat física, entre d’altres.

2) Persones de la tercera edat que són fràgils i estan en risc, és a dir, persones que són a l’hospital, residència o en una unitat de cures de salut. En aquest cas, l’objectiu és permetre’ls guanyar independència.
 
Tenint en compte que aquesta eina tecnològica no existeix en el mercat, es llança una convocatòria perquè les empreses desenvolupin una solució i la provin a través d’un procés de PCP (contractació pública precomercial). El sistema PCP és una eina per a introduir la innovació en les entitats públiques, de manera que es contracta un servei innovador que actualment no es troba en el mercat, i es fa per afavorir el desenvolupament del sector. L’administració pública contractant adquireix amb això un avantatge competitiu en qualitat de servei, a més d’un plus d’imatge i compromís amb la innovació.
 
El projecte eCare, en el qual participa també l’Ajuntament de Santander, compta amb un pressupost de 5,6 milions d’euros i el coordina l’empresa Silo.
 
En el Consorci, participen diferents àrees per desenvolupar el projecte, entre elles, Atenció Primària, Medicina Interna, Geriatria, Treball Social i Innovació.

  • Títol del projecte: Digital solutions supporting continuum of care for frailty prevention in old adults
  • Països que participen: Alemanya, Itàlia, Portugal i Espanya
  • Web del projecte: www.ecare-pcp.eu

Projecte finançat per la Unió Europea a través del Programa Marc Horitzó 2020.

COMPARTIU
XARXES

Segueix-nos a Twitter

  • Notícia destacada

    Dimarts, 05 Març 2024

    eCARE: Sessions informatives sobre coneixements i habilitats en salut digital de les persones grans