EL PART

Control del dolor

Mètodes NO farmacològics:

Durant la dilatació i, sempre que sigui possible, recomanem que la dona es mogui i esculli posicions que afavoreixin la gravetat i, per tant, el descens del fetus, amb ajuda de la pilota de Bobath, tamboret obstètric, balancí i matalàs. Es pot aplicar dutxa calenta, calor local amb saquets de llavors, massatges, aromateràpia i injeccions d’aigua estèril al Rombe de Michaelis. Tots aquests són mètodes que la llevadora t’ajudarà a aplicar per alleujar el dolor.

Mètodes farmacològics:

 • Analgèsia peridural: és una tècnica que consisteix en introduir un catèter a l’esquena, pel qual anirà passant una medicació que ajudarà a disminuir el dolor durant tot el procés del part. Aquest catèter està connectat a una bomba de perfusió. És important signar un consentiment informat abans d’aplicar la tècnica per l’anestesiòleg, que també la informarà prèviament del procediment.
 • Òxid nitrós (Entonox): És una analgèsia per inhalació que consisteix en l’administració d’una barreja de gasos al 50% d’òxid nitrós i 50% d’oxigen. Proporciona alleujament ràpid del dolor, i indueix a la pacient a un estat de sedació conscient. No cal signar consentiment informat. La llevadora serà qui us ajudi i acompanyi per fer servir aquest mètode.

Part fisiològic amb el menor intervencionisme possible

El nostre model d’atenció al part normal d’assistència fisiològica està basat en el nou Protocol d’Atenció i Acompanyament al Naixement a Catalunya (2020), que segueix les recomanacions de l’OMS i d’altres entitats internacionals que treballen amb la evidencia científica.

Aquest model d’atenció humanitzada té com a objectiu respectar les decisions de la dona, posar-la en el centre del nostre acompanyament en tot el procés del part, garantir la protecció de la seva salut i la del seu nadó i garantir, tant com sigui possible, la NO medicalització al part.

Volem que les dones tinguin una experiència positiva i que se sentin apoderades. Visualitzem el part com una de les experiències de vida amb una transformació fisiològica i emocional i que repercutirà directament en elles i el seu entorn.

Proporcionem un espai on es respecten les seves voluntats, expressades al Pla de Naixement, un model d’atenció que preservi la dignitat, la privacitat i la confidencialitat de les dones embarassades i dels nadons.

És per tot això que, per aconseguir aquest part desitjat, us ajudarem mitjançant mobiliari específic per afavorir la mobilitat: màrfegues, tamboret obstètric, multitrac ( tamboret obstètric doble que permet que l’acompanyant pugui seure darrera de la dona per proporcionar suport), pilota de Bobath, pilota cacauet, balancí, i també mètodes no farmacològics com la aromateràpia per controlar el dolor.

Disposem també del gas d’òxid nitrós i oxígen (Entonox), una analgèsia per inhalació amb un efecte calmant i relaxant, utilitzat des de fa molts anys en països com el Regne Unit en els centres de Naixement i, fins i tot, en els parts a domicili. És una analgèsia no invasiva que permet la mobilitat de la dona, amb excel·lents resultats en seguretat tant per les mares com per els nadons.

Part induït

El part induït és una indicació mèdica per finalitzar l’embaràs. Consisteix en administrar una medicació que indueix el part. La llevadora o l’obstetra us informaran prèviament de quins són els motius per dur a terme d’aquesta manera la finalització de l’embaràs i en què consisteix. Haureu de signar un consentiment informat abans del procediment.

Recordeu que:

 • Heu d’arribar puntual a la hora indicada.
 • Heu de seguir les indicacions que us indiquin abans del dia programat: caldrà passar pel Servei d’Urgències (planta baixa), amb la targeta sanitària i el DNI per fer l’entrada a l’hospital. Allí us lliuraran la documentació per portar després a la Sala de parts (2a planta).
 • A la sala de parts, cal accedir-hi sense portal joies ni maquillatge, i amb la documentació de l’embaràs (carnet maternal, analítiques i consentiments i documentació identificativa com el DNI o NIE…).
 • Podeu esmorzar o dinar, si és el cas.
Cesària programada

La cesària programada és una indicació mèdica. La llevadora o l’obstetra us informaran del motiu de la intervenció. Haureu de signar un consentiment informat abans de la cirurgia.

Recordeu que:

 • Heu d’arribar puntual a la hora indicada.
 • Heu de seguir les indicacions del full informatiu que us lliuraran: el dia programat, heu d’anar a Sala de parts (2a planta) a les 8.30 hores.
 • Des de les 00.00 hores, haureu d’estar en dejú: no es pot ingerir ni aigua ni cap tipus d’aliment.
 • A la sala de parts, cal accedir-hi sense portal joies ni maquillatge, i amb la documentació de l’embaràs (carnet maternal, analítiques i consentiments i documentació identificativa com el DNI o NIE…).
 • L’entrada d’un acompanyant a la cesària és possible.
Donació de sang de cordó

L’Hospital General de l’Hospitalet és maternitat col·laboradora amb el programa internacional de donació de sang de cordó umbilical Concòrdia, del Banc de sang i teixits.

El cordó umbilical salva vides. La sang del cordó pot curar la leucèmia i les immunodeficiències, a més d’oferir noves esperances en medicina regenerativa.

La sang umbilical té unes característiques úniques: conté cèl·lules mare, capaços de generar cèl·lules sanguínies per tractar malalties malignes molt greus de la medul·la òssia.

Si voleu ser donant de sang de cordó, aquí teniu més informació: https://www.bancsang.net/donants/banc-cordo/

Dol gestacional i perinatal

Malauradament no tots els embarassos van bé. Si heu patit una pèrdua gestacional o perinatal, l’equip d’Embaràs i Naixement ofereix una atenció humana i individualitzada a totes aquelles dones i les seves famílies que han de viure aquesta experiència.

Tenim professionals formats i sensibilitzats amb aquesta situació, així com la nostra pròpia guia d’actuació davant aquesta pèrdua. També contem amb un equip de Psicologia al centre per ajudar-vos en aquest procés de dol.

La llevadora us ajudarà a crear records del vostre nadó per ajudar-vos en el comiat i us acompanyarà d’una manera respectuosa i fomentarà l’intercanvi d’emocions i dubtes.