L’EMBARÀS

Millorar l’alimentació durant l’embaràs

Durant l’embaràs és necessari seguir una alimentació saludable. Contribuirà a un bon desenvolupament del futur nadó.

A més, millorar l’alimentació és una bona oportunitat per iniciar uns hàbits d’alimentació saludables que es poden establir i mantenir en el futur.

L’augment corporal de pes durant l’embaràs que es considera normal se situa entre els 11 i 16 kg, si la dona té un pes normal abans de l’embaràs, tot i que si no es compleix estrictament, també es pot tenir un bon embaràs i tenir un nadó sa.

L’alimentació saludable es basa en:
  • Cal menjar fruita, verdura, hortalisses, llegums, fruita seca i farinacis preferiblement integrals (pa, pasta, arròs, patates…) i oli d’oliva.
  • Cal menjar amb quantitats moderades carn magre i blanca, peixos, ous i làctics (llet, iogurt natural i formatge)
  • S’ha d’evitar menjar brioixeria, galetes, begudes ensucrades, embotits, carns vermelles i processades i aperitius salats.
  • En el cas que siguis vegetariana (tant ovolactovegetariana com vegetariana estricta o vegana), s’aconsella la suplementació sistemàtica de vitamina B12, que en l’alimentació només es troba en aliments d’origen animal (suplement de 25µg/dia o 1000µg tres dies per setmana).
  • Cal beure preferentment aigua (de quatre a vuit gots al dia aproximadament).
  • No s’han de consumir begudes alcohòliques. El seu consum pot afectar el desenvolupament normal del fetus.
  • Cal moderar el consum de sal, i aquesta, ha de ser sal iodada.
  • Les begudes energètiques estan totalment desaconsellades.
  • Estan recomanats els suplements de ferro amb vitamina C (taronja, kiwis, etc.) per millorar la seva absorció. Aquests no s’han de barrejar amb llet.

Altres recomanacions importants:
  • Repartir la ingesta diària en cinc o sis àpats no copiosos, ajudarà a trobar-se millor. No cal “menjar per dos”. Procureu seure a taula, mastegar bé i gaudir del menjar sense presses.
  • Es poden fer servir diverses tècniques culinàries, però sempre cal moderar les que comporten un excés de greix. Tant per cuinar com per amanir és convenient utilitzar oli d’oliva verge.
  • S’han de menjar cinc racions al dia de fruita i verdura. Si es mengen crues, cal rentar-les bé amb aigua abundant.
  • Cal consumir peix dos cops a la setmana, que té omega-3, necessari per al bon desenvolupament del fetus, però cal evitar el peix espasa o emperador i la tonyina pel seu contingut en mercuri.
  • Està indicat menjar làctics, preferiblement desnatats, però cal evitar els formatges frescos o de pasta tova (feta, camembert, mascarpone, brie, mató, formatge de Burgos) si l’etiqueta indica que han estat elaborats amb llet crua, perquè poden contenir Listeria, un microorganisme que pot provocar danys greus al fetus o al nadó.
  • Cuineu les carns i el pollastre suficientment, sense que hi quedin parts crues, ja que la carn crua pot contenir toxoplasma, el paràsit que causa la toxoplasmosi, una malaltia que pot afectar el desenvolupament del fetus.
  • Respecteu les dates de caducitat dels aliments que es mantinguin refrigerats, especialment dels embotits poc curats. Cal evitar patés refrigerats i pesi fumat. El bacteri Listeria pot créixer en aquests aliments.
  • No mengeu cru cap aliment d’origen animal, com ara ous, marisc, peix (sushi) i carn. Netegeu les superfícies i els estris de cuina després de manipular aliments crus, que ajudaran a impedir infeccions per gèrmens com Salmonella, Campylobacter i E. coli.
  • Es poden prendre fins a 200 mg de cafeïna al dia: un cafè de bar conté 60-100 mg de cafeïna, una tassa de te, 70 mg.

Què fer en cas de vòmits i nàusees?

Es recomana:

  • Evitar els àpats copiosos. Millor fer els àpats freqüents, lleugers i de poca quantitat.
  • Disminuir els aliments rics en greixos.
  • Els aliments freds solen tolerar-se millor que els calents.
  • Evitar beure líquids en dejú.
  • Evitar aliments que puguin ser menys o pitjor tolerats com ara el cafè, el te, els aliments rics en greixos, les espècies, etc.
  • Evitar exposar-se a olors i textures que provoquin nàusees.

Si les mesures dietètiques no permeten el control dels símptomes, es pot recórrer al tractament amb gingebre, la digitopressió o el tractament farmacològic (en aquest cas, cal consultar amb el teu professional sanitari: llevadora o obstetra).

Què cal fer en cas d’acidesa o pirosi?

És aconsellable:

  • Menjar aliments en petites quantitats i amb freqüència, a poc a poc.
  • Evitar els aliments grassos, els aliments picants i els que poden irritar la mucosa de l’estómac, com ara el suc dels cítrics, tomàquets, begudes amb cafeïna o amb gas.
  • Evitar l’alcohol i el tabac.
  • En menjar, seure amb l’esquena ben recta, per evitar la pressió sobre l’estómac.
  • No portar roba ajustada que comprimeixi la zona abdominal
  • Deixar passar entre una i dues hores entre la ingesta de l’aliment i l’hora d’estirar-se o anar a dormir.
  • És recomanable aixecar el capçal del llit entre 15 i 20 cm.

Si no s’aconsegueix cap millora, es pot prescriure tractament farmacològic.

Què cal fer en cas de restrenyiment?

Es recomana:

  • Menjar aliments rics en fibra (llegums, verdures, fruita natural, fruita seca, aliments integrals…).
  • Augmentar la ingesta d’aigua.
  • Ingerir una o dues cullerades de segó de blat de moro o de lli o sèsam barrejades amb amanides, iogurts, etc.
  • Beure aigua tèbia o calenta en dejú.
  • Augmentar l’activitat física com caminar, nedar, fer exercicis a l’aigua, ioga, etc.
  • Tenir un hàbit intestinal correcte: destinar-hi el temps necessari i defecar quan hi hagi la necessitat de fer-ho i no deixar-ho per a més tard.

Cal evitar prendre laxants excepte per indicació mèdica.

Seguretat alimentària durant l’embaràs

Les recomanacions per ingerir aliments amb bones condicions i evitar infeccions i malalties que puguin afectar el fetus són:

  • Netejar: Cal rentar-se les mans abans i després de manipular els aliments.
  • Cuinar: Una temperatura que arribi als 75°C a l’interior de l’aliment ja es considera segura.
  • Separar: Eviteu el contacte dels aliments crus amb els cuinats.
  • Refredar: Prepareu els aliments poc abans de consumir-los. No els deixeu a una temperatura ambient durant més de dues hores. Conserveu-los a la nevera o congelador.