L’EMBARÀS

Seguiment i control de l’embaràs

Les visites al centre de salut que es fan durant l’embaràs són unes visites de seguiment per controlar el benestar de la dona i el fetus.

Tant en el nostre centre hospitalari com en el centre d’atenció primària de referència de la zona de l’Hospital General de l’Hospitalet fem servir els mateixos protocols de seguiment de l’embaràs i respectem les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

En cada visita, la dona rep tota la informació necessària que ha de tenir sobre el seu estat de salut i sobre el benestar del fetus.

Baix risc

Si l’embaràs és de baix risc, la majoria de visites tenen lloc al centre d’atenció primària de referència de la dona, a Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), on l’atendrà una llevadora. En cas de trobar algun indici de complicació, es pot derivar el seguiment al nostre centre hospitalari.

Les ecografies de control normal de segon trimestre (entre la setmana 19 i 23) i tercer trimestre (entre la setmana 32 i 35) en l’embaràs de baix risc es fan a l’hospital.

A partir de la setmana 36-37 de la gestació es du a terme la primera visita obstètrica a l’hospital, per part d’una llevadora. Pot ser presencial o per via telefònica, per obrir la història clínica al centre. A partir d’aquest moment, les visites tindran lloc a l’hospital fins al moment del part, com també les ecografies, si cal fer-ne més.

Després, la següent visita serà a la setmana 40 de la gestació. Aquest dia, tindrà lloc una monitorització del fetus (registre del batec fetal i presència de contraccions) i valorarem l’estat de l’embaràs i de salut.

En el cas que fos necessari, perquè no s’ha produït el part de forma espontània, a partir de la setmana 41, farem visites amb ecografia cada 48/72 hores i decidirem conjuntament quin és el dia que podem finalitzar la gestació i induir el part. Valorarem sempre les necessitats i preferències de la persona i individualitzarem cada cas.

Alt risc

Si l’embaràs és considerat d’alt risc, les visites i les ecografies tindran lloc sempre al centre hospitalari, prèvia derivació del centre d’atenció primària, per tant, la pacient rebrà una citació per començar les visites de control a l’hospital.

En aquest cas, la freqüència dels controls a l’embaràs és més elevada que en un embaràs de baix risc i és molt probable que es facin més proves analítiques i més ecografies del que és habitual. En cada visita, s’informa de l’estat de salut, tant de la dona com del fetus.

Decidirem conjuntament quin és el moment per finalitzar la gestació tenint en compte el benestar de la dona i el seu estat de salut, així com el benestar fetal. Sempre es tindran en compte les preferències i necessitats de la dona.

Ecografies a l’hospital i altres proves de diagnòstic

A l’Hospital General de l’Hospitalet, es fan les ecografies i ecocardiografies seguint el Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), com altres proves per al cribratge prenatal d’anomalies cromosòmiques: el cribratge combinat del primer trimestre (abans de les 14 setmanes), l’amniocentesi, la biòpsia coriònica i la prova de ADN fetal.

A la visita de control de l’embaràs i a les ecografies, la dona pot tenir un acompanyant però no està permesa l’entrada de menors de 14 anys, donada la importància de l’exploració i de la visita que es fa.